Translate

pühapäev, 16. detsember 2018

Epohhid


Kirikud lõhenevad

Kõndisin kesklinnas,  tänaval kuulsin tuntud jõululaulu Carol of the Bells. Originaalis ukraina Щедрик, heliloojalt Микола Леонтович, esmaettekanne vist 1916. 


Leontovich on Ukraina ortodoksi kirikus pühakuks kuulutatud, täpsemalt on ta märter, sest 1921. aasta jõulude ajal tapeti ta oma vanematekodus tšekistist mõrvari poolt. 

Polegi vaja pikalt arutleda või imestada, miks Ukraina kirik ei soovi enam olla seotud stalinistliku "õigeusu" kirikuga Venemaal, kus patriarhiks on KGB/FSB agent Gundjajev.  





Mõtlesin Kas ja Kuidas


kirjutada mõned laused seoses inimõiguste eest võitleja ja kodanikuühiskonna aktivisti, Brežnevi aja dissidendi Ljudmilla Aleksejeva lahkumisega teispoolsusesse.


Olukorras, kus tema minu kohta ju mõned read on avaldanud. Ehk on isikute ja tekstide vaheline kauddialoog reaalne ja toimiv sidekanal ning  osakese tegelikkuse kujundaja.

Võiks luua ajaloolist pilti ja rääkida rollist. Või  püüda tänasesse päeva tuua midagi sellest ajast, mil isiksustel, trükitud sõnadel, igal eetiliselt aluselt lähtuval teol oli oluline roll.

Mitte ainult üksikute inimsaatuste kujundamisel, vaid suurte sündmuste keskel, poliitiliste laamade nihutamisel. Ajal, mil elamiseks oli vaja sisemist vabadust ja julgust. Mil taustategelased mugandusid. Pigem alistusid. Allusid. Neil vaiksetel targakestel arakestel, ilma viisaka biograafiata tegelastel, pole midagi pärandada. Õnneks on möödas see piinlik aeg, mil vabanemise järel polnud ühtki peidetud käsikirja sahtlist välja tõsta. Mitte midagi! Hale.

Moskva dissidentidest võiks palju kirjutada, analüüsida sugupuud ja perekondlikku tausta, rahvuslikku kuuluvust, varasemat ühiskondlikku positsiooni, haridustaset jne. Aga võib ka lihtsalt kätte võtta ja lugeda Jooksvate sündmuste kroonikat, mida Ljudmilla Aleksejeva kirjutusmasinal tol kaugel ajal ümber lõi. Lugeda nagu eepost.


Olgu muld talle kerge.

Väike lugemine ühest viimastest intervjuudest:
 
Изменить страну очень сложно – мы не Сингапур, увы. Нет, я на народ не грешу, потому что, вы знаете, я историк… Народный характер формируется веками, и мы очень невезучая в том отношении страна, потому что мы, конечно, страна европейская, но мы ближе всех к Востоку, и все наши несчастья начались с Золотой Орды, с XIII века, когда эти монголы попёрли в Европу. Они, конечно, и до Украины дошли, и Киев разорили. Но Киев они разорили и ушли, а у нас-то они сидели 300 лет. А Киев и все западнее нас – все! Они же на нас остановились, западнее было Княжество Литовское. И вот сейчас, не в XIII и не в XVI веке, а в XXI, такая разница в характерах тех украинцев (русские, украинцы – один черт) – тех, кто живет в Украине, и тех, кто здесь живет. Они не пережили эти 300 лет, а вы посмотрите на наше государство: чистая Золотая Орда, как будто не было этих веков.
Посмотрите на менталитет нашей власти – это абсолютные баскаки. Они привыкли, наши чиновники, с этим народом обращаться, как монгольские чиновники обращались с покоренной Россией.

Ja mis siis meil ka uudist 

Mingid politoloogid räägivad, et kõik valimistejärgne on praegu veel väga segane ja ettearvamatu jne. Kõik on selge ja lihtne. Kesk moodustab valitsuse "mõistliku osaga" (shröderlastega) Reformist  ja tugeva tulemuse teinud Hekred jäetakse opositsiooni juhtima, sest nad on ideaalsed lõhkuma parempoolseid ja vastanduma sotsidele. Kohti komisjonides ja siin-seal jagatakse neile sellegi poolest.
Kaja Kallast "nõrgaks liidriks" nimetada on ilmselge kompliment. Keski ja Refi ühishuvi on jätkuvalt võimu ja kohti jagada senisel korruptiivsel viisil. Mõlemate hulgas on ideaalseid marionette, kellele vaid saada pilte pagunitest ja asi vask. 
 
Et uuest valitsusest oleks hea meel rahval ja asi paistaks erilise kompromissina, alandatakse aktsiisi. Mingiminister Ligi räägib siis rahvale raadios ja teles, kuidas nüüd sammume õiges suunas jmt komet. Pisiparteid võib unustada, sest võimu kontsentreerumine ja nomenklatuuri tsementeerumine toimub uuel, kõrgemal tasemel. 
Ida poolt vaadates rahuldav tulemus. Kesk, Reform ja EKRE arendavad tasapisi "lähenemist" ja "tasakaalukust" ning tekitavad piisavalt segadust meie Euroopa ja NATO suhetes ja suhtumistes. 
Lihtne ja töökindel. Muu värk on lihtsalt taidlus või poliitilise elu karnevaliseerimine. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar