Translate

teisipäev, 17. september 2019

Monty Pythoni nimeline

era(kõrg?)kool  oleks tänuväärt ja soliidne projekt

Monty Python tähistab sel ja järgmisel kuul oma 50. juubelit. MP on selline nähtus, et kitsamas ringis leiab erinevate situatsioonide tõlgendamisel ikka väga sageli tsiteerimist. Ju siis on osa vajalikust baasharidusest.

 Sündmuste kava leiab siit  👆

Lamasin eile diivanil ja vaatasin üht Adam Sandleri kõige tobedamat komöödiat ehk teisisõnu olin neljandat tundi ametis pardi confit' valmistamisega, kui ootamatult saabus külla väike seltskond täiesti mõistetava murega. Nagu neil päevil vahel armastab juhtuda, nii ka sel korral põhjustas inimestele muret erilise mõõduga kuuskantvõtme puudumine. Taolise võtme vajadus oli sel korral tekkinud hetkel, mil kõik oli valmis pühalikuks toiminguks - kahes tuhaurnis asuvate säilmete veekogusse puistamiseks.


Veetsime meeldivalt pisut aega elavate ja kadunukeste seltsis, jõime kohvi, vestlesime, ja kui aku oli piisavalt laadinud, puurisime kruvidel pead maha.

Rubriiki "Mida inimesed mõtlevad ja arvavad" lisandus mõned päevad tagasi mõttekoja European Council on Foreign Relations avaldatud ülevaade neljateistkümne EL-i kuuluva riigi kodanike seisukohtadest mitmetes EL-i välispoliitikat puudutavas küsimuses (vt Susi Dennisoni artikkel ).  (Eesti, Läti ja Leedu kodanikke ei olnud selle uuringu raames küsitletud, nagu ka nt Portugali, Belgia, Sloveenia (ja veel mõne EL-i liikmesriigi).) Seni on Euroopa Liidu välispoliitika olnud ju üsna kahvatu, antud mõttekoja seisukoht on, et see võiks olla jõulisem, mis tähendaks võimu märksa suuremat koondumist Brüsselisse.

Publitseeritud andmetest nähtub, et suhtumises USA-sse ja Venemaasse on teistest erinevalt meelestatud Austria, Slovakkia ja Kreeka kodanikud. (Austerlaste terves mõistuses võib kohati nende seisukohtade tõttu kahtlema hakata (nt millise poole peaks Austria valima USA ja Hiina vahelise konflikti puhul vastas 4% et USA ja 6% et Hiina).) Nimetatud kolme riigi küsitletute hulgas oli ka suurem protsent neid, kelle arvates on Venemaale kehtestatud sanktsioonid liiga karmid. 


Eelmisel nädalal oli meie meedias mõnda aega teemaks, et eestlased ei ole enam kursis ega saa aru, mis toimub praegu Venemaal. Tõsi on, et üksikuid uudiseid ilmub ja politoloogid vahel avaldavad mõne analüüsi, aga infot läbi ajalehtede või teleri ülearu palju vaevalt saab. Ei ole märganud, et ajalehed kirjutaksid juba mõnda aega kestvatest protestidest, demonstratsioonidest Burjaatias Ulan-Udes või kajastaksid muidugi üsna tähtsusetut, aga vene meedias ja sotsmeedias palju tähelepanu pälvinud tuntud juutuuberi Dud'i Beslani teemalist filmi ja hilisemat sõnavõttu ühe autasu 
tseremoonial (kus ta kutsus üles mitte vaikima jne kui näete, et rahulikku inimest kumminuiadega pekstakse jne). Üks selline juhuslikult omon'i kätte sattunud süütu ohver pandi ju eilegi Moskvas kohtu otsusega 3,5 aastaks kinni jne jmt.  
                                                                             
Ju on vaja Vene alamatele anda selge sõnum,   
           
et kui neid tänaval nüpeldatakse, tuleb seista kenasti paigal ja mitte liigutada, muidu võib mõni nendest kiivrite, kuulivestidega ja muu erivarustusega jõmmidest komistada ja kukkuda.
. 👆
On video, sellest imelisest juhtumist,   kus "omonlane kannatada sai".
 
 Mitte sedavõrd erutavate ja palju kõneainet pakkuvate teemade kõrval on ka olulisemaid teemasid ja need puudutavad Venemaa jaoks mitut viimase nädala jooksul toimunud olulist gaasi ekspordiga seotud teemat, mida lühidalt kokku võttes on tabanud mõned tagasilöögid. Ja üht kui ka teist on veel ja veel, aga taust ja kontekst jääb meie publikule ilmselt juba arusaamatuks ja võõraks. Seega on objektiivselt raske valida, mida vene elust võiks vahendada. 

Aga siinkohal aitab MP suure üldistusjõu ja sügava tähendusega kalatantsu sketš paremini mõista toimuvat ja ette näha tulevikku.

Kuis küll üks video võib olla õpetlik. 













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar