Translate

pühapäev, 29. september 2019

Tsiteerin, kommenteerin


Aeg-ajalt meenuvad mulle Obi-Wan Kenobi kuldsed sõnad:"Force can have a strong influence on a weak mind." Tema pidas silmas üht teist jõudu, mina järgnevalt jõudu kui sellist.

Vt 3.00-4.10 👉
Sest tõsi ta on ja palju kordi loetud, kuuldud, nähtud, kuidas mõni järjekordne tegelane meie tasaselt maakamaralt vaikselt alla vannub ja muutub hirmust tumeda jõu eeldatava üleoleku ees, mis ta  vaimu rusub, alistunud vaikseks väikeinimeseks. Me näeme seda ajakirjanikest ja poliitkutest kuni luuletajateni. 

Paljudes arenenud riikides rahastavad ettevõtjad/firmad ülikoole, instituute, mõttekodasid jmt. Raha suunatakse sinna, kus on targad inimesed, kes arutavad olulisi küsimusi ja vajadusel avaldavad oma arvamust mitmesugustel ühiskonnaelu teemadel. Meil kahjuks nii ei ole. Eestis ütlevad ettevõtjad välja omi seisukohti ja saavad neile tugeva resonantsi, kuna valitseb arvamus, et need, kes on ajanud kokku enam raha, on ka targemad. Mida mitmesuguste tööandjate ja ettevõtjate foorumitel seni kostnud kõnede ja ajalehtedes avaldatud arvamuste põhjal kuidagi ei järeldaks. 
Äsjane ere näide - Äripäev ja Postimees vahendavad Oleg Ossinovski sõnu: "Eestis valitseb klassikaline proletariaadi diktatuur". OO on kuulnud väljendit "proletariaadi diktatuur" ja oma viha ja rahulolematuse väljendamiseks kasutab. Üksnes demonstreerimaks, et ta on nagu lauajalg. Mis on tema sõnade taga ja teksti mõte? Soov, et inimesed lepiksid tema firmas töötades madalama töötasuga ja et meie riik ajaks poliitikat, mis võimaldaks rohkem äri ajada Venemaal. Tore finess tema jutus on, et ta ei sallivat sotsialismi, mis tekitab küsimuse, milleks ta finantseeris oma poja poliitilist tähelendu sotside etteotsa ja ministriks. Selleks, et munad oleksid erinevates korvides ja mitu rauda korraga tules jmt? No ossikad ossikateks, nende kummalised seisukohad ja tegemised ei vääri alati tähelepanu, üksnes juhtudel, kui lähevad meile maksma miljoneid pluss kaudne kahju. 

Põhiprobleemiks on, et paksema rahakotiga meeste seisukohtadele pööravad erakonnad ja  poliitikud erilist tähelepanu ja riigiaparaadi, aga veel enam KOV-ide jaoks on nad lausa autoriteedid; sestap polegi neil põhjust suunata oma raha sinna, kust võrsuksid  konkureerivad, paremini informeeritud ja arenenuma mõtlemisvõimega liidrid.   Nii kala hakkabki mädanema peast.
Ettevõtjate suust kõlavate sõnavõttude taga on loomulikult soov rohkem teenida. Mis võiks kogu ühiskonnale kasulikki olla. Kuid ettevõtjate, kelle huvid ja partnerid asuvad ida pool, eeskujuks on sealsed oligarhid. Siinkohal võiks kasutada klasside teooriast pärinevaid konstruktsioone ja järeldada, et Eesti (suur)ettevõtjate lojaalsus on klassipõhine ja nende esmane huvi on läheneda kremlist rippuvatele Vene oligarhidele. Näiteid sellise koostöö kohta on alates 3 miljonist kottides kuni 200 miljardini pangaülekannete näol. Ja Vene oligarhide ükskõiksus oma ühiskonna üldise heaolu ja käekäigu vastu on ilmne. Kui sarnane mentaliteet saab valitsevaks ka Eestis, ähvardab meid oht, et vaatamata kõigele ei muutu inimesed sugugi õnnelikumaks. Ja riik hakkab lagunema, muutudes oligarhide huve teenivaks süsteemiks.No ja kui marksismi juurde tagasi pöörduda, siis muidugi on võimalik maailmavaade, mille kohaselt ettevõtjad on baas. Ja muud on lihtsalt pealisehitus, seega teisejärguline.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar