Translate

esmaspäev, 10. veebruar 2020

Niisama fantaseerin ja tsiteerin 2

Tuli meelde, et sai millalgi, mitte just ammu, siin blogis kirjutatud, et "Ja kui samas tabaks Hiinat paar erinevat kriisi, alates teatud piirkondi hõlmavast toiduainete nappusest ja lõpetades uue Taevase Rahu väljaku sarnase poliitilise kriisiga (loetelu pole lõplik), siis tabaks me turvaolekut täielik häving. Ilma, et taevas ripuks kole sabaga täht vmt."
Ma ei hakanud Hong Kongi rahutuste puhul kiitma oma selgelt/ette/nägemise võimet, sest need olid kirjutamise ajal juba käärimas. Aga hiinlane ei olnud siis veel viirust kandvat pangoliini ära söönud ja haigeks jäänud. Ei olnud veel selle loomakese liha väidetavat ravitoimet hiina meditsiini traditsiooni kohaselt enda peal ära proovinud.
Seega asjakohaselt veidi udusel moel sai ikka tulevik ära ennustatud.

Krooniviirus tuli ja turvaolek näiksegi kahanevat. Muidugi mitte ilma meedia ja sotsmeedia abita. 

Seoses mainitud viiruspuhanguga on hakanud levima spetsiifiline hiinahirm. (Märksa reaalsem, kui palju pasundatud "russofoobia", mis on õigupoolest tühi ideoloogiline sõnakõlks. Viimase ma asendaks tegelikku katet omava terminiga "tiblatõrge". (Püüe vältida teatud tüüpi ebaviisakaid, trügivaid ja lärmavaid isikuid avalikes kohtades, ühistranspordis, hotellides jne.)) Kuna inimesed ei teadvusta, kui nakkav ja kui palju surmajuhtumeid põhjustav on igal aastal korduv gripi epideemia (koos tüsistustega), siis on coronavirus (2019-nCoV) levikut ja ohvrite arvu jälgides võimalik kergesti paanikasse sattuda. 


Samas on huvitav, kuidas erinevad riigid praegu ja edaspidi selle haiguse ohule reageerivad. Hiina piirab, võtab tarvitusele sunnimeetmeid, võtab ette pöörase tempoga haiglate ehituse ja samas ei evi piisavalt personali, kes haigetega toimetaks. Venemaa saatis kodanikke evakueerima koletu sõjaväe transpordilennuki, toppis inimesed selle reisijate/inimeste vedamiseks sobimatu aparaadi keresse ja lennutas kuhugi taigasse karantiini. USA kaalub epideemia puhkemisel massiürituste ära jätmist, koolide ajutist võimalikku sulgemist. jmt.   “These decisions basically are an art form, not a science,” said Dr. Julie Gerberding, who served as CDC director under President George W. Bush.
Pealkirjad, mis kõlavad praegu nagu "Coronaviirus on tänaseks nõudnud rohkem ohvreid kui SARS" viitavad tegelikult sellele, et SARS'i ohvrite arv oli 774 ja praegu on ohvreid 900. Mis on tühised arvud kõrvutades n ö "tavagripi" poolt põhjustatud surmade arvuga. Ja suurim surmade ja nakatumiste arv on Hiina hiigelhaiglates. 
Hispaanlased leidsid reedel haige briti mehe Majorca saarelt ja panid ta haiglasse, eks näeme, mis tagajärjed sellel saare turismiärile saavad olema, ehk mitte rasked. 
Pean lõpetama enne kui pimedaks läheb ja tooma pööningult Muutuste raamatu (Yijing), et ennustada, mis nüüd edasi saab. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar