Translate

reede, 13. detsember 2019

Ellujäämise kunstid edasijõudnutele

Variatsioonid - vist Gogol

Ülienergilise Laine Randjärve pidev ebaõnnestumiste jada
 Kui põhjalikumalt ette võtta, siis ka Balzac, Flaubert ja Zola

Vaatan hommikul ajalehti ja Jänese auklik nahk juba ripub Päevalehes. Tõhusalt töötavad Laine kaasreformaritest konkurendid. Õudne lugu. Kui mõni mees, kel pehme juhitool kipub uue ministri haldusalas alt libisema  (põhjusel, et minister adub, et tegemist on valdkonna võhikuga), tahab ise istuda kultuuripealinna projektijuhi toolile, lajatatakse lehelooga armutult. Komisjonil on nüüd  lihtsam valikut langetada, mõnel Tartu LV inimesel tuleb ka rahulikum uni, tulevik kangastub helgem. Põhimõtteliselt positiivne märk, kui tühikargajad parteilased kitsikuses omavahel kisklevad. Meisterliku löögi tõenäolise tellija võiduvõimalustele tasub tänase seisuga panustada.
Artiklist on lugeda, et Jänesest on jätkuvalt heal arvamusel Ansip, meenub, millise üksmeelega need kaks, vastavalt kultuuri- ja peaministrina, kunagi avalikult ja neile eriomasel matslikul moel maestro Neeme Järvit mõnitasid. Niisiis - kui tandem Ansip ja Seli põhimõtte pärast tahavad näidata, et nende tahtmine endiselt maksab ja teenijad raekojas tehku, nagu kästakse, siis läheb provintsilinn Tartus aastal 2020 veel huvitavaks. Aga nad pigem ei hakka pingutama. Lisaks on Tartus nüüd kohmakal moel tegutsemas ka Jaan Toots, kelle teemal ajaloos/uurimistoimikus on jäädvustatud tore dialoog, osatäitjad Neiku ja Otsalt -

"Paar päeva hiljem arutasid Seli ja Otsalt, kas peaks ka [Jaan] Tootsi sünnipäevale kutsuma.
Otsalt: “Mis sa tast arvad?”
Seli: “Kuule, ma ei tea. No ikka. Talle meeldib, et ta on selles süsteemis, tahab kogu aeg olla. Sokutab oma poega sadamasse tööle, kurat.”
“Ah nii. Noh, eks Toots on Toots, noh. Ise tahab Küüdi nõunikuks saada ju hullusti. Käib nagu uni peale.”
“Ministri nõunikuks?”
“Ei, Küüdi. Peadirektori.”
“Tal ei ole töökohta praegu, jah?”
“Ei, ta tahab pensionit ka saada, noh.”
“Tahab pensioni saada...Tal minu teada on tööasjadega nagu hapu.”"

Igatahes vahva eelmäng ellujäämise kunstide vallas, annab lootust, et tuleb suurejooneli etendus Euroopa mastaabis. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar