Translate

reede, 19. juuni 2020

Valge aeg; pime aeg

Mingid pealtnäha kokkulangevused ikka toimivad  mõttetasandi ja  reaalsuses vahel. Miski välismaailmast mõjutab, ebateadlik taju registreerib, miski liigatab alateadvuses ja lõpuks kristalliseerub väline ja sisemine nagu juhuslikult ja küllaltki kiiresti tervikpildiks. Kuhu see jutt tüürib? - viimase kolme-nelja päeva olesklustegevuste ja mõttelebo ning kummastavate ilmanähtuste seose juurde.

Algas see kuidagi teisiti, aga konkreetselt võttis kuju siis, kui hakkasin mõne päeva eest audioraamatuna kuulama Pelevini  Священная книга Оборотня. See on ammu eesti keelde tõlgit', aga polnud kätte sattunud; lisaks on originaalis Pelevini tekstil paratamatult oluline paremus, seega nautisin  hea esitusega audiot. Raamatus on libarebaste teema ja tänapäevase okultistlikust ilmavaatest tiine Venemaa teema,  kokku üsna lõikav kokteil. Ja neil päevil, mil seda kuulasin, avati Mordoris megapidulikult Relvajõudude peakirik!

vaudix, üüberkuul! Vaatasin tolle rajatise sisekujundust ja jõudsin äratundmisele, et teostus matkib Stalini ajal ehitatud  metroojaamade esteetikat. (Hiljem veendusin, et samale seisukohale on jõudnud veel paljud.) Millele on vürtsiks lisatud müstilist/okultistlikku, "öiste huntide"/putinoidsete pseudomotomeeste  narkonägemuste vaimus paganlikku ja satanistlikku hollywoodlikus kujunduses. (Lugesin/kuulasin küll Pelevinit, aga tahaks veel midagi uut Sorokinist ette võtta, sest praegu  aitab taust kindlasti kunsti sõnumit ja mõju võimendada.)



Jutuks oleva templilaadse hoone seintele on kavalalt sokutatud ka Stalini kujutis  koos hulga nõukogude kindralitega, kes armutult hukutasid miljoneid vene sõdureid jne. Mordori ametlik ajaloo narratiiv väljendab jätkuvalt vaimustust selle üle, et punaarmee sõdureid hukkus metsikus koguses. Mainitud fenomenile usutavat seletust tavaliselt ei pakuta, aga nähtus oli tingitud muidugi sellest, et enamus ohvitsere täitsid kerge südamega ülalt saabunud käsku lootusetus olukorras rünnata, ikka otse peale. Ise samal ajal blindaažis viina juues.
Kui sõdurid otsa said, saadeti ohvitserid tagalasse väeosa taaskomplekteerima ja seal oli veelgi lõbusam.



Viisnurki tundub kiriku kujunduses olevat sama palju kui riste, esimesi on ju nõukogude aumärkide kujunduses ja need on kenasti lakke maalitud. Kui püüda maiste aumärkide ja taevase tasu kohalt seda kuidagi analüüsida, siis läheb mõte kohe puntrasse. Aga viisnurgad kristlikus kontekstis sümbolina on teadagi kelle märk.

Lisaks kuulub samasse kompleksi midagi muuseumi sarnast, kus venelased võivad ülimast erutusest värisedes imetleda Hitleri mundrit ja vormimütsi.


Ainus, mis tundub puuduvat, on väike altar Stierlitz'ile. Seltsimehed, kuidas te selle unustasite? Ärge tulge rääkima, et te pole piisavalt hullud!

Kirikusse oli avamisel üles rivistatud hulk noori mundris mehi, nii et mordori relvajõudude pidupäeva homoseksuaalne komponent oli väärikalt esindatud.

Kui keegi tahaks teada, milline II MS tegelikult lihtsa punaarmee sõduri jaoks oli, siis selle kohta on publitseeritud mitmeid adekvaatseid mälestusi. nt
 




Kui seni võis vene "õigeusu" kiriku osas veel olla erinevaid arvamusi, kuivõrd on see kirik kristlik (kahtlus põhineb eeskätt sellel, et nad ei pööra mingit tähelepanu ühelegi kümnest käsust), siis praeguseks on ilmselge, et moskva patriarhaat haldab organisatsiooni, mille ülesandeks on lavastada ja kehastada õõvastavat sürreaalset ja hoopis erineva reaalsustajuga "kolmandat roomat". Selle etenduse käigus peab andunult kummardama kehtivat võimu, aga muus osas võib vabalt improviseerida ja püüda omavahel sulandada stalinismi, russismi, fašismi ja kiriklikke riitusi.

Kui pikalt see pidu mordoris kestab, kas junarmija ridadest võrsub piisaval arvul  orke või vajub neostalinistlik hullumeelsuse sepikoda siiski oma absurdsuse raskuse all kokku, ei oska ennustada.
Aga kuni kõik jälgivad hämmastunult seda pulli, on natsliidril ja tema sõpradel väga lihtne virutada ära riigi raha ja lustida täiel rinnal.

Nagu sild üle Kwai jõe, konstruktsioon igati vale ja ebardlik, võib ka mordor püsivuse ja vastupidamisega veel üllatada.

Osaliselt see ju ongi sihipäraselt loodud  postmoderne antitsivilisatsioon, kus sarnaselt Loomadefarmi loole on võim nendel, kes kasutavad ära õigusetute (antud juhul ka lootusetute luuserite) soovi uskuda, et nüüd on nad saavutanud kadestamisväärse positsiooni, on uhked ja vabad.


Süvarahva põhiväärtused - luba varastada, valetada ja tappa, on justkui olemas. Võim uhkeldab alamate ees poliitiliste mõrvadega mitmel pool Euroopas. Kõik teavad, et kamp võimutegelasi on rahva vaeseks varastanud, aga mustmiljoni alama jaoks on see kinnituseks, et võimul on õiged tüübid. Ja lisaks kõigele - kui hea propaganda, kui jämedakoeline ja lihtne, arusaadavalt ähvardav, kõiki tunge rahuldav, ainult vaata ja ole õnnelik!  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar