Translate

teisipäev, 26. jaanuar 2021

Kümme päeva hiljem

 järjeks eelmisele

Kirjutatakse ja räägitakse meie massiteabevahendites Putini überhäärberist ja vahistatud Navalnõist ning äsjastest laupäevastest demonstratsioonidest, mis algasid Kaug-Ida linnadest, seejärel hõlmasid suuremaid Siberi  ja Uuralite linnu, Volga ääres paiknevaid ja Lõuna-Venemaa linnu, lõpuks ka Moskvat ja Peterburi. Mõned meie analüütikute ja poliitikute seisukohad ja vaated antud teemadereas on jäänud meelde kui kummalised. Esiteks (ma ei hakka kõiki konkreetseid tsitaate tooma ja pooled autorid jätan  ka nimetamata) muidugi vana hea mõttekäik, et Navalnõi on FSB või mõne taolise mordori asutuse projekt. Selliste väidete ajalugu pikk, aga konkreetselt tasuks silmas pidada, et väga populaarne oli taolise kahtluse külvamine KGB poolt dissidentide suunal. Levitatud kuuldused dissidentide tegevust lihtsamaks ei teinud, teisalt andis neile kavalatele, kes sisimas pidasid end suurteks, aga sügavalt konspireerunud riigivastasteks, hea vabanduse (kodus riigivastast vingu ajades) hoida avalikest teisitimõtlejatest maksimaalset distantsi. Sama autori tekstikeses oli ka sama kulunud väide, et FSB jt taolised organid omavad lausa haruldaselt head ja realistlikku ülevaadet ühiskonnas toimuvast. Väide oli teatud ringkondades populaarne ka KGB aegu. Tõestusi sellele väitele pole kunagi nähtud. Viiteid, et nt organeil olid ametis mingid sotsioloogid vm analüütikud, et neil oli sellise informatsiooniga midagi teha ja muu järelduv - seda ju pole. Umbmääraselt oskasid nad hinnata, mitu anekdooti keskmine kodanik nädala jooksul räägib või kuuleb, aga nimetatud tasemele enamasti jäigi. Müüti ühiskonda süvaanalüüsivast ja väga informeeritud salateenistusest levitati jõuliselt Andropovi lühikeseks jäänud valitsemise ajal. Eluvõõrad akadeemilised jutumehed neelasid selle konksu muidugi alla. (Sama veendunult, nagu need ringkonnad uskusid, et nõukogude süsteemis funktsioneerib kõige paremini armee.) 


Milliseid veel nõukogude mõttemallide vaimus arvamusid kuuldus... No eks ikka vihjeid, et küllap FBK rahastuses on midagi kahtlast, et nende poolt YT-s esitatavad materjalid on liiga hästi vormistatud jmt. Mis iseloomustab eelkõige taoliste hinnangute autorite võhiklikkust. Ei ole tänapäeval video monteerimine enam mingi pöörane ettevõtmine, samuti on piisavalt programme ja asjatundlikke tegijaid, kes suurema vaevata loovad 3D mudeleid ja visualiseerivad need üsna realistliku videona. 

 

 

Eriti kummalisi väiteid, mis omas rumaluses on osalt originaalsedki, kuid samas kristalselt  putini-meelsed, tõi kuuldavale üks Postimehe poolt soovitatud arvamuse autor, väites... no selle autori elektriliskeemiliste ajuprotsesside omapärase tulemuse lihtsalt peab tsitaadina esitama:


    Mis küll siis toimub Valgevenes, tahaks küsida. Mis toimusid tänavatel ja väljakutel Araabia kevade ajal? Nii umbes tosinas riigis. Oh, miks ma küll sellisele lollusele üldse reageerin.  

Oudekki peaks asju arutama RT Margarita Simonjaniga, saaksid teineteiselt oma seisukohtadele tuge ja teisalt aitaks see OL'il oma mõneti lõhenenud maailmavaadet korrastada:

Aga küllap OL on niigi RT  
või Sputniku vaataja (kahjuks ei tea, milline on tema keeleoskus).

Taavi Minnikule Päevalehest pidi Navalnõi staabi juht Volkov selgitama, et tasuks olla kursis, keda pidada moskoovias adekvaatseks ja nimetada politoloogiks, sest TMi poolt jutuks võetud Valeri Soloveid on tõepoolest viimasel ajal hakatud eesti lugejatele juba samasuguse entusiasmiga edastama, nagu seni on Postimehel kombeks olnud Vanga ennustusi publitseerida.  

Milliste näidetega seda teemat võiks vahekokkuvõtta... Olesja Lagašina suhteliselt kahvatu jutu peale, kus on viiteid ühele, teisele ja kolmandalegi, mis peaks N-i osas kahtlusi tekitama ja vaimustust jahutama, tahaks mainida, et mordoris õigupoolest polegi ühtegi venelast, alates Sergei Kovaljovist ja lõpetades Juri Sevtšukiga, kelle puhul me ei leiaks mõnda seisukohta, mida peaksime väga kahtlaseks, või otseselt pahatahtlikuks. Sest Eesti on Eesti ja mordor on mordor.  

Meelsasti oleksin selle teema jätnud meie valvevaatlejatele ja poliitikutele ja ajakirjanikele kirjutada, aga eelnimetatute retseptsioon mainitud tegelaste ja sündmuste käsitlemisel paneb kahtlema nende võimes. Mis on ju meie probleem. 

  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar