Translate

kolmapäev, 26. jaanuar 2022

Mordor meelest ei lähe

Käesolev postitus võib olla lisanduseks ja jätkuks eelmisele, aga tore on ikka alustada uudisega kinovallast ja ära märkida, et eile esilinastus Sundance festivalil dokfilm nimega (ingl) Navalny.

Dir. Daniel Roher. US. 2022. 98 minutes.

Filmi esilinastuse aeg on ideaalne, väike voldemar kremlist on suutnud üles kütta suure  huvi enda vastu ja lai vaatajaskond saab seda nüüd rahuldada. Ja paljud inimesed, kes varem ei olnud ehk Navalnõist kuulnudki, saavad temast teada, lähemalt tundma ja  kindlasti kogub ta lisaks tuntusele ka sümpaatiat ja poolehoidu. Maailmas.

 Olen viimasel ajal hakanud males kompuutrilt pähe saama rohkem kui varem. Mängin korralikult avangu ja keskmängus saavutan mõninga ülekaalu, aga lõpp-mängus teen sageli hooletusvigu, oma plaanile keskendudes ei kontrolli vastase kõiki võimalusi ja tagajärg on käes. Males järgneb käigule  vastase sobiv loogiline vastus. Mis meenutab Esimese maailmasõja algust, kus keegi nagu ei tahtnudki sõja puhkemist, aga kõik veeres loogiliselt konflikti suunas - vastase mobilisatsioonile vastati oma mobilisatsiooniga, jõude koondamisele jõudude koondamisega jne. Samas Teise maailmasõja eel püüti enne sõja puhkemist milleski kokku leppida ja nagu vana Winston märkis, kui valida on kas häbi või sõda, siis valides häbi, saad nii sõja kui häbi. Et läks ka nagu valesti. Ja mitte kuidagi ei mõjutanud sündmusi see, et loosung Ei iial enam! oli populaarne juba I MS järel. 

Eile lugesin pisut ajalehti ja seal oli mõttekäik, et küll on kõik sarnane 1938. aastaga. Muidugi, selle kohta on heaks illustratsiooniks tollest ajast pärinev karikatuur 



Lugesin isegi natuke veel  ja Hannes Rummi arvamus Maalehes pani ägama. Kreml on halb, putin on halb... aga venelased on head...Õnneks tuli mulle meelde, et olen otsustanud, et pole kunagi mõtet juurelda, kas tegemist on rumalusega või pahatahtlikusega, ehk kas nt HR on vilets demagoog ja argpüks, või on ta rumal ja arg inimene. Vahet ei ole. 

Kui II MS oli läbi, siis denatsifitseeriti sakslasi veel mitu põlvkonda. Aga venelased on senini kes autoritaarse võimu ja impeeriumi ja šovinismi toetajad, kes aga Stalini kummardajad ja kommunistide poolehoidjad. 

Kui venelane läheb vabatahtlikuna Ukrainasse sõdima, kas ta pole siis okupant? Kuidas venelasi saab jälle nimetada ohvriteks?? Kas lepigu alusel armees teenivad tüübid, kes hiljem Wagneri rühmituses palgasõduritena sadistlike sõjakuritegudega silma tormavad, on ohvrid? 

Kaasmaalasteks nimetab HR vist neid inimesi, kes on siin okupatsiooni tulemusena, kellest suur hulk käib Vene F saatkonnas ja hääletab kremloidide poolt, 9. mail marsib Tallinnas okupandi mälestussambale lilli viima ja jälgib, kuidas noored nõuk armee mundris selle kõrval auvalves seisavad. Kaasmaalased on nad kremloidide propagandas muidugi ja orkidele.

Mida arvas moskoviitidest Stepan Bandera 


 Ajalugu on tõestanud, et tal oli õigus. 

Loe Banderat, Hannes Rumm, ja püüa natuke mõtelda. 

Üldises ja üsna üheülbalises jutuvadas ma ei ole märganud, et meie poliitikud, analüütikud, eksperdid, politoloogid, sõjaväelased jt oleksid maininud, et mordor rikub orke ja relvastust liigutades Viini dokumenti aastast 2011. 

 

 https://www.osce.org/files/f/documents/a/4/86597.pdf

Järjekordne kokkulepe, mida moskoviit ei täida. Näide sellest, et mingid lepingud mordoriga ei oma mõtet ja parem kui neid ei ole. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar