Translate

reede, 15. märts 2019

Üks koonderakond ja laiapõhjaline valitsus

Mida panna selga Propa juubelikontserdile Vanemuises? See on 21. sajandi ja 2019. aasta 23. märtsi suur küsimus ja väljakutse. 


Häid valikuid nagu polegi. Kas midagi tumedat ja tavalist, nagu reform ja kesk. Või eelmise aastakümne casual nagu reform ja sotsid ja isamaa. Või kergelt glam punk nagu kesk ja ekre ja isamaa.

Ekre on muidugi käesoleval kevadhooajal tegija.


Mõistagi kavandati ekre esmalt spoilerina, et üsna ebapopulaarseks muutunud IRL-ilt tõmmata ära teatud hulk pooldajaid ja luua uus juhtiv rahvuslik parempoolne jõud. Keski taskuprotestipartei nagu kunagi kuningriiklased.

Projekt osutus edukaks. Samal ajal kremli huvi keski vastu kahanes, idanaabri juures olid mõnede laudade tagant osa isikuid ümber paigutatud. Savisaar oli vana, haige, sisse- ja läbikukkunud.

Olid tähtsamad operatsioonid käsil ja "Verised briljandid 2.0" käis hoogsalt, sest Eestit läbivast torust võis Läände pumbata palju-palju miljardeid.

(Räägitakse ohust, et Eesti satub nüüd  Ida-Euroopasse. Miks ei  räägita, et rahapesula asetas meid ühele pulgale Moldovaga? Mhhh?)

... aga seejärel arendati kontorit Helme ja Poeg sarnaselt teiste taolise agendaga (väga vabandan) Euroopa erakondadega. Eesmärgiga EL-is riigiti ja tervikuna segadust külvata. 
(kas pärast uute saadikute valimist hakkame kuulma,  kuidas nt Martin H võtab sõna Ukraina vastu või Venemaale kohaldatud sanktsioonide leevendamise eest? Pole välistatud, pigem usutav. Kui veel troikas Toomi ja Gräziniga, siis oleme tõepoolest "panuse andnud".)
Kui paneks midagi sellist imelikku...

Eelöelduga on isiklik  negatiivne suhtumine ekre-sse ilmselgelt väljendatud. Ju on helmelaste  toetajate hulgas tuntav protsent neid, kes kõigil aegadel kiruvad igat võimu. Inimtüüp, kes pole toeks demokraatlikule riigile ja ühiskonnale; okupatsiooni poolt tekitatud kahju  genofondile.

Aga samas -  nemad ei ole ainsad ekre toetajad/valijad.

(See oleks vist sobivalt soliidne särk Vanemuisesse... pseudopunkkontserdile... mhhh?)  

... valijad, eksole... ca 100 000. Võõrandunud ref ja sotsid ei tunneta, milline hulk tõrjutud inimesi samastab ennast  tõrjutava ja välistatava ekrega. Kui mõni strat-up'ide kunn (need ja ITi-mehed on meedia lemmikud) deklareerib, et talle ekre ei meeldi, siis "hangude ja kootidega" torukübarates ääremaalased praegu vaid parastavad.

"Mis nüüd venelased arvavad?" pole ka argument nende jaoks, kes tunnevad, et õukonna parkettidel promeneerinud prominentidel pole seni tulnud pähe küsida, mida arvatakse Tallinnast saja-kahesaja kilomeetri kaugusel.
Meedia õhutab hüsteeriat ja paanikat. Refi huvides? Läbimüügi huvides? Varjatud ärihuvides, et sponsorraha tuulde ei lendaks, ehk. Eesti riigi ning ühiskonna huvide vastu. 
Laulupidu ikka julgeme suvel Tallinnas pidada?



Kassikese pildiga särgike oleks väga armsake



Taustast ja ajaloost. Kadusid väikesed kohalikud koolid, kadusid raamatukogud, kadusid velskripunkid, kohalikud haiglad, postkontorid, vallamajad, kohalikud poed, lahkusid kohalikud/elanikud.   "Alati on põllul sünnitatud," ütlevad sotsid neile, kes seal kusagil kaugel riigihoolest ilma veel elavad. "Poes ees õlut libistavaid joodikuid pole meile vaja," ütleb peenintellektuaalsotsbarbie. "Paneme kooli kinni, hoiame raha kokku," ütleb reformiv minister.
Jajah, Tallinnast näeb suurt pilti.

Ja siis jõudiski kord kätte valimiste järgne päev. Kui kuulutad: "mul on jõud ja seega õigus ka," pead olema valmis kohtuma vastasjõuga. Selle vastuse  reform keskilt saigi. Ja kuis' nüüd kaebad, mängiti ju reformi seatud reeglite järgi.
Suured mängurid muudavad seepeale reegleid. Platsile tulevad isad Brüsselist. Nagu Yana Toomi unenäos. Võib ka proovida nagu proovib Siim. Võib teha lärmi, nagu lärmavad sotsid. 
Teha survekampaania  Kirjad Jüri Ratasele - veerandharitlaste kirju on õpetlik ja masendav lugeda. Et meedia selliseid infantiilsusi avaldab, on omalaadne pedofiilia.




Nende valikute teel tulevad veel järgmisedki sammud. Kui vaja, võib taas muuta reegleid. Kuid enam ei öelda, millisteks need muutusid.


Viimaseks hülgavad hädalised üldse kõik head tavad ja samas tõstavad protestikisa:   "järgige reegleid". 
Selles pole midagi uut. Küll see veel tuleb.   

Et sellest olukorrast kiiresti ja kadudeta välja tulla, peaksid viis erakonda ühinema Koonderakonnaks ja parteikongressil valima esimehe või peasekretäri, juhtorganid jm.

Aga siis ma ei saa makstud maksude eest enam tsirkust. Nii et siiski, siiski, teenitagu oma palk välja.
Uuest koalitsioonilepingust jätaksin jalgpalli arendamise küll välja ja pakun säravaks visiooniks ja suureks eesmärgiks, kuhu järgmised kümme aastat püüelda, kõigi jõupingutuste koondamise eesti hoki arendamisele.
Et me aastal 2029 ja sellele järgnevatel aastakümnetel järjekindlalt võidaksime Venemaad ja saaksime tõeliseks Põhjala riigiks.



1 kommentaar: