Translate

reede, 14. august 2020

Kirdõk, Batka, kirdõk

Valgevene. Kes aga vähegi viitsib, avaldab viimastel päevadel arvamust Valgevenes toimuva kohta. Nädala alguses olid ülekaalus need, kes alati jõuavad järeldusele, et mordor ja putin on win-win olukorras ja juhib ning kontrollib kogu mängu. Selliseid arutlusprotsesse suunavad alateadvuses peituvad impulsid nagu hirm ja vektori määrab veendumus, et mordori vastu ei saa. See on muidugi kremli propaganda saavutus ja soovi korral võib neid sel puhul õnnitleda. Samadel põhjustel hävisid eelmisel sajandil ka praktiliselt kõikide sovetoloogide arutlused, stsenaariumid, prognoosid ja õpetused.
Aga valgevenelased on olnud üsna kreatiivsed ja ühtehoidvad ning loetud päevade jooksul on protestid vastavalt olukorrale arenenud (tähenduses kohanenud olukorraga). Ja lisaks protestijate poolt kasutatud vägivallatule võitlusele avalikus ruumis, kus selle vastu on rakendatud brutaalset jõudu, on lisandunud streigid, mida ei ole ju enam ammu nähtud, mis Valgevenes aga seoses majandussüsteemi eripärale mõju omavad. 
Tänase päeva seisuga võib loota sellele, et jõustruktuurid väsivad, vanglad on täitunud esimeste päevade tulemusena ääreni ja uusi inimesi pole lihtsalt füüsiliselt võimalik kuhugi mahutada (aga hea tahtmise korral on see alati võimalik). Seega on kiusatus pakkuda, et protestijad on juba praktiliselt võitnud. Samas on täiesti võimalik, et OMON, siseväed ja miilits suudavad pikema aja vältel korraldada oma tegevuse nõnda, et päeval magavad ja õhtuti ning öösiti tegutsevad omal jõulisel moel edasi. Kas mordor ulatab oma abikäe ja saadab (või juba on saatnud, nagu mitmed on arvanud) sinna abiks oma OMONi, on üsna kahtlane. Ehkki mitte võimatu. 
Ja nüüd jõuab see arutlus kõigist kolmest suunast (A - kohalikud tegutsevad jõustruktuurid väsivad, või B - kohalik OMON jt ei väsi, vaid jätkavad senisel moel, või C - kohale tuuakse täiendav sõbralik jõud mordorist)  ühe küsimuseni: kas ja millal võiks lootusetu situatsiooni lahendamisse sekkuda Valgevene sõjavägi (tõenäoliselt piisab sõjaväe juhtkonnast)? 
Väga suure tõenäosusega asuks sõjavägi Lukašenka vastu ja sel jõul ei ole vaja isegi kaitseriivi maha võtta, piisab, et kindralid soovitavad endisel presidendil istuda lennukisse ja kaduda. Pärast seda peaksid nad muidugi kuidagi lahendama olukorra, kus peastaabi ukse taha kogunevad endised ministrid, KGB juhtkonna liikmed jt, palumaks tagada endale puutumatus. OMONi, sisevägede ja kgb tegelastel oleks siiski targem üle piiri moskooviasse liduda, arvan ma.   
Kas mordor teeks seepeale nüri järjekindlusega mingi vastukäigu wagnerlastest orkidega nagu Ukrainas 2014, ei tea praegu veel keegi; suurest igavusest võib punkris igasuguseid mõtteid pähe tulla. Ja riigi etteotsa oleks igal juhul peale vakantsi tekkimist võimalik kavala ja kangekaelse batka asemel sokutada mõni nendest viimaste valimiste kandidaatidest, kes oleks nõus jätkuvalt edendama koostööd kremliga ja püsima moskoovia mõjusfääris. Aga valgevenelaste noorem ja haritum osa ilmselt loodab, et Valgevene liigub  Läände ja Euroopasse. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar