Translate

esmaspäev, 31. august 2020

Nii kaunis on protest ja samas kasutu

On ilmselgelt kasutuid teadmisi, mis siiski pakuvad rõõmu ja rahulolu. Õhtuti on augustitaevas kirdesuunal ere täht, mille kohta juba paar aastat oletan, kas võiks see olla planeet, nt Marss või Uraan. Kuna paistab nii eredalt ja aeg-ajalt tundub tema värvus muutuvat kollakast punaseks või rohekaks. Paar päeva tagasi võtsin end kokku ja asusin asja uurima. Ja saingi teada, et eesti keeles on selle tähe nimi Jõulutäht, ametlikumalt Kapella, põhjapoolkera taevas heleduselt kolmas täht, mis (ehkki küll sellisena näib) polegi õigupoolest üks täht, vaid hoopis kaks tähepaari. Tema kõrval tõuseb taevasse teinegi Veomehe tähtkuju täht, nimega Menkalinan, mis samuti pole tegelikult üks täht, vaid hoopis kahe tähe süsteem. No vot siis. Kas pole tore.

Teisest ooperist kasutu (ja hoopiski mitte rõõmustav) teadmine on, et suur poliitiline trikimees Luka kavatseb sõita Moskooviasse ja kohtuda seal natsliidri putiniga. Huvitav oleks teada, kuidas visiidi protokoll kooskõlastatakse, sest Luka jaoks on oluline voldemari mehiselt kaisutada ja süleleda, aga too kardab ju väga nakkust. 
Lihtsalt ajaloolise paralleelina kangastub, et Luka lennuk võiks teha umbes sama manöövri, nagu kunagi tegi Ceaușescu helikopter (kellele see viimaseks lennuks jäigi). (Samas filmistsenaariumina oleks täiesti kõlbulik, et mordor laseb järjekordselt raketi, lennuki ründamises ja allakukkumises süüdistab Leedut või Poolat ja NATO-st lähtuvale ohule viidates okupeerib Valgevene.) 
Tõenäoliselt, otsustades viimaste päevade retoorika põhjal, kavatseb aga Luka mordori igakülgse toetuse eest pakkuda Valgevenes sõjaväebaasi. Väidetavaks vastukaaluks naaberriikidest lähtuvale ohule. Jabur muidugi, et võimul püsimise kihk on sedavõrd kange. Kui orkid saavad oma lennuväebaasi, siis võib Luka valgevenelastelt küsida; "Kas te tahate nagu Süürias?" Sest normaalsem kui Bashar al-Assad Luka kindlasti ei ole. Tegelikult on ta hämmastavalt arg, kuna tõttab orkidelt abi paluma, samas kui teda (veel) ei ähvarda reaalne oht. Ainsa võimalusena, et Valgevenes toimuks võimupööre, pean endiselt sõjaväe sekkumist; kui kõrgem juhtkond jääb lojaalseks Lukale isegi riigireetmises, siis oleks veel mõeldav hierarhias mõnevõrra madalamal paiknevate väejuhtide vandenõu. Vähetõenäoline (vangutame päid), samas võib-olla ainuvõimalik pöörde stsenaarium.   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar