Translate

esmaspäev, 23. märts 2020

Delfiinid ja intensiivravi õed


Täna paistis Vend Päike terve päeva! Järjekordne jalutusilm, mis sobib esteetidele, dekadentidele, iroonilistele romantikutele ja misantroopidele.  Üsna järjekindlalt vaatan webcam'ide live'e tühjadena tunduvatest üksikute jalutajatega linnadest, nt Veneetsiast.
 
Rasketel aegadel tuleb südames kanda midagi ilusat, kirjutas Blaise Pascal. 👉



Mulle meeldivad mõtlejad, kirjanikud, kunstnikud jt, kel ei ole kalduvust teha illusioone. Või on nende illusioonid muust eraldi karbikeses kirjaga "Mulle vajalikud illusioonid". 

Sellised inimesed võivad olla paiguti ühiskonnakriitilised, või eraklikud, võivad olla nihilistlikud jmt. Aga nad on mulle lähedasemad, kui särava naeratusega inimtüüp, kes läheb kergesti kaasa mõne sündiva totalitarismiga, mis lubab 
"me parandame maailma ära ja teeme kõik õnnelikuks".


Ilusasti on selle kohta arvatud nõnda:
  “Isn't it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too?”
Douglas Adams

((Antud autori ateism pole mind kunagi seganud, sest ateist küll, aga mitte loll.))

Delfiinid Itaalia sadamates ja Veneetsia kanalites - muidugi mõte liigub Douglas Adams'ile (nimetan teda liiga sageli, aga just praegu soovitaks muuhulgas tema Hitchhiker'it lugeda (või on kõik seda juba lugenud?)).


 “The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.”

Douglas Adams

Blaise Pascal'i mõtted inimesest näivad üsna realistlikud, kohati ehk ka skeptilised. Neil päevil sobib meenutada tema mõtet, et paljud inimkonna probleemid võrsuvad inimese võimetusest istuda toas vaikuses ja üksinduses. 😺

Paraku küll. Pascal'i puhul on sümpaatne, et ta tunnistas, et tal võib olla illusioon, kuid leidis, et see on ratsionaalne.  Tänapäeval on inimesed kahjuks kõrvale heitnud nii religioosse kui ka ratsionaalse, seetõttu pole Pascal praegu eriti moes.

Liikudes suuremalt väiksemale
Lootkem, et alljärgnev osutub õigeks:  
 “If the coronavirus behaves like most other viruses, then as the sun grows stronger day by day as we head towards the summer solstice, the stronger sun and increased hours of sunshine may start to take their toll on the virus, thereby helping to slow its spread, particularly as the sun gets stronger in April and May,” said AccuWeather Founder and CEO Dr. Joel N. Myers. “The point of most rapid increase in sun intensity as well as duration of the day is right now," he added, referring to the days around the vernal equinox, which occurs March 19.

Loodan, et mina laias laastus eksin ja olen liiga pessimistlik järgnevas:
Vaatasin krooniviiruse levimise andmeid ja kirvetööna valminud mudelis jõudsin järeldusele, et leviku algfaasis jälgitav nakatunute arv ligikaudu kahekordistub keskmiselt nelja päeva jooksul (osa viiruse kandjaid/mittehaigestujaid jääbki sellest arvestusest välja) (kui eriti ei testi, siis muidugi testiga leitud nakatunute arv kasvada ei saa) kuni tuvastatud leviku algusest möödub ca 3 nädalat ja siis keerab kõver järsult üles ja nakatunuid pole enam võimalik kokku arvatagi.  Ma ei mäleta, kas ajalehes mõne aja eest avaldatud mudelid olid sarnased, aga üldjoontes küllap olid. Meil peaks selle arvestusega nakatunute reaalne arv kümnekordistuma umbes 7 päeva pärast.

Au ja kuulsus kõigile, kes teevad oma igapäevast märkamatut tööd toidukauplustes ja apteekides jm.

Eestis on ca 150-250 hingamisaparaati, mis on üks kõige olulisemaid kitsaskohti/puudujääke  ja otsustava tähtsusega kriitiliste haigete ravimisel. Samas on ka puudus medpersonalist, kes tagaks nendegi võimaluste kasutamise pikema perioodi jooksul. Seepärast oleks otstarbekas praegu (lisaks abitutele katsetele neid aparaate juurde hankida) hakata vastavat personali kokku otsima ja palgata neid medkooli eriharidusega lõpetanute hulgast, tudengite hulgast ja endiste medtöötajate hulgast palgaga ca 4000 euri kuus kätte. (Muidugi tuleb  raviasutuste vastavate töötajate palka ka samavõrd tõsta.) Tänasest arvestades ehk oleks aega ca 2 nädalat neid treenida ja ette valmistada. Ainult Kuressaare Haigla on hetkel otsimas erakorralise meditsiini õde CV keskuse kaudu, muud raviasutused tunnevad ennast ilmselt kindlalt, Terviseameti tööpakkumised muidugi selliseid spetsialiste ei otsi ja Tartu Ülikooli Kliinikum ei otsi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar