Translate

reede, 27. märts 2020

Ole ikka negatiivne!

... silmapaistvad juhiomadused ja särav visioon...

 

piip-piip-piip-piip-piip-piip-piip-piip-piip-piip

 

Viimased kaks päeva on käimas hoogne Terviseameti ja mitmesuguste ekspertide ja juhtide siunamine. Konkreetsete persoonide tasandil, nimeliselt, tsitaatidega jne. Mõistagi tekib kiusatus kaasa lüüa, aga pole mõtet. 

Ainult kahele asjale juhiks tähelepanu. 
1. WHO eksperdid saabusid Hiinast tagasi märtsi esimestel päevadel ja Dr Bruce Aylward ütles pressikatel 2. ja 3. märtsil, et Euroopas tuleb alates samast hetkest hakata tegutsema moel, nagu oleks viirusepuhang juba käes. Vastasel juhul olete  hiljaks jäänud. Hankige hingamisaparaate, rõhutas ta. pressikas Leidke nakkuse allikas, tehke kindlaks kontaktid, isoleerige.

Ja 2. Olemuslikult on Eesti riigi probleemide põhjus juhtivad kaadrid. Nimetan seda nähtust ülevalt alla nõrguvaks rumaluseks. Erinevatele juhipositsioonidele leitakse ebapädevad ja sageli ka isikuomadustelt sobimatud inimesed. Sellest tulenevalt hakkavad allpool paremad spetsialistid lahkuma ja asenduvad rumalast juhist veel rumalamatega või siis eriliselt allaheitlike tüüpidega, kes ei ilmuta mingit võimet iseseisvalt otsuseid langetada, kellel puudub huvi töö tulemuste suhtes, kelle väärtus on lojaalsus ülemusele (mistõttu jääb mulje, et organisatsioonis on töörahu jne jmt) jne. 

Kui käesolevat kriisi ei kasutata ära, et sobimatud, asjatundmatud ja vähevõimekad (juhtiv)ametnikud asendada ja edaspidi valida juhte vastavalt võimetele ja varasematele saavutustele jmt  tuginedes (praegused konkursid on nali), siis on kriis lastud raisku minna ja edasi läheb vaid hullemaks.  

Rumalus levib sama edukalt kui viirus, pärast teatud murdepunkti, mil kriitiline arv lolle on end riigi ja kohaliku omavalitsuse struktuuridesse mugavalt sisse seadnud, on lauslollus võitnud. Siis võib e-riigi  mõistega tähistada  ebaefektiivset riiki,  kus iga toimingu teostamiseks kulub
 10 korda rohkem aega,
 kui tõhusalt toimetaval spetsialistil.
 Väidan isiklikule kogemusele tuginedes. 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar