Translate

teisipäev, 10. märts 2020

Inimkond versus...

invisible Chinese communists?

(Vonnegut meenus)


Päike paistab, nafta hind kukkus läbi põranda.

Rubla devalveerub. 😺

Haagi kohtus algasid eile istungid lennu MH-17 allatulistamise asjas. 👍


Ole tõsine, aga naerata

Itaalias kehtestati krooniviiruse levikualal karantiin  oma  eripäradega. Esmalt lekitati info peatse karantiini kohta, mispeale tuhanded tormasid nakkuse levikuga piirkonnas raudteejaamadesse ja rongidele. Ja rongid ning bussid vedasid viimase võimaluseni tihedalt kokku pakitud inimkoormad mööda Itaaliat laiali. 

hhhmmm... hea mõte. 🙀

Samas võib karantiini piirkonnast ka praegu lennata   põhimõtteliselt mistahes maailma punkti.  😾

On huvitav teema, kas ajaloo kulg on lineaarne ja sirgjooneline või kulgeb inimsoo lugu mööda spiraali.

Joan Miró. Peinture sur fond blanc pour la cellule d'un solitaire III

Esimesel juhul tuleb keskenduda viimase 100-150 aasta jooksul toimunud muutustele ja pidevale arengule, mistõttu võib arvata, et tekkivad olukorrad on uued, lähenemised ja lahendused on erinevad jmt. Samas tuleb uskuda, et tervikuna on inimkond muutunud kuidagi humaansemaks... Mille kohta ma ei oska leida kinnitavaid fakte.

Teisel juhul võib leida paralleele minevikust, näha samade nähtuste kordumist mõningate variatsioonidega; nt meenutame 14. sajandi keskpaigas levinud megapandeemiat nimega Must Surm, mis mõningates detailides (nagu Hiinast alanud ja Itaalia kaudu Euroopas kanda kinnitanud) sarnaneb praegusele kardetud viirusepuhangule.

Poola valitseja Kazimierz III kehtestas tol ammusel ajal oma kuningriigis karantiini ja sellega päästis rahva.  Seega - WHO võiks soovitada mitte ainult Hiina hiljutisest kogemusest õppida, vaid ka Poola ammust kogemust arvesse võtta.

(Siinkohal pean oluliseks mainida, et olles laupäeval korraldanud üsna rahvarohke peo, võõrustasin teiste kallite külaliste hulgas ka üht äsja Itaaliast, täpsemalt Roomast, naasnud itaallast. Oli lõbus õhtu.)

Ja mullegi saabus tähtis sõnum:

Hea Eesti inimene!
 
Edastame Terviseameti kõige olulisema info koroonaviiruse (COVID-19) kohta.
Pese käsi hoolega, muidu tuleb koolera!
Oled haige? Püsi kodus, ära töllerda ringi. Sisuliselt see on Terviseameti soovitus.

Eks me kodanikena ikka püüame riigile mitte koormaks olla ja inimestena loodame esmajoones iseendile, aga siiski soovitaks riigile osta juurde vähemalt 100 hingamisaparaati ja leida (ehk ette valmistada) personal, kes suudaks nendega töötada. Sest keegi (nt minister Kiik) ei soovi seni vastata küsimusele, kui palju meil hetkeseisuga sellist varustust on. Kui asi läheb meil ja ümberkaudu kriitiliseks, mille eest hoidku meid Jumal, siis neid aparaate enam hankida ei õnnestu.  

Seniks aga - värske õhk, hea tuju ja kehaline aktiivsus on alati igasugu batsilluste tõrjeks head.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar