Translate

esmaspäev, 2. november 2020

Vandenõupraktiku märkmeid

 Kõigi pühakute päev langes sel aastal kokku täiskuuga. Kuna nüüdseil päevil pole suurt muud 

pildistada kui pimedust, siis mõistagi pildistasin Kuud. Tuli romantiline aivazovskilik ja samas väheke pahaendeline Kuu. 


Siinkohal sobiks kirjutada midagi pimedast ja tormisest halloweeni ööst, Bulwer-Lyttoni laadis (kelle Kenelm Chillingly ja Pelham on olnud minu lugemisnaudingute esikahekümnes).

 

Mis maailmas toimumas... Aserid tegutsevad osavalt ning jõuliselt ja nende sõjakäik Armeenia vastu  tõenäoliselt päädib lähitulevikus Šuša linna vallutamisega, seejärel on Stepanakert ka  käeulatuses ja Mägi-Karabahhi saatus on mõneks ajaks otsustatud. Kas kunagi kaunis Šuša linn muutub selle käigus suuresti varemeteväljaks, nagu see viimase saja aasta jooksul juba kolm korda on juhtunud, saame näha. 

Kõigi pühakute päeval kohe ei oskagi midagi pühakutest kirjutada, sest neid mahub mõiste "kõik" alla üüratu hulk, osad on tuntud, osade kohta on teada, vaid sündmus ja oletatakse/pärimuse järgi, olla seeläbi lisandunud X märtrit, aga paljude pühakute puhul võib eeldada, et neid teadsidki vaid vähesed või koguni mitte keegi neid ei märganudki (see päev on eriti neile). 

 

 Valgevenes kestavad protestid. Ehkki suured tehased ei ole tuntavalt streikima hakanud, on rahulolematus siiski süvenev ja haarab järjest enam ka ülikoole ja koole. No ja penskarid on muidugi tõelised ja ohtlikud mässajad, ilma naljata, võim ikka püüab konfliktist nendega hoiduda. Nende raev oleks  kohutav. Ja jõua rakendamine nende vastu oleks saatuslik ja tähendaks praeguse valitseja kiiret lõppu.

   

Aga kas tasased ja rahumeelsed saavad mingilgi määral oma tahtmise, 

selgub arvatavasti veel enne selle aasta lõppu. 

Luka segas paari päeva eest jõustruktuuride juhtide kaardipakki esmapilgul arusaamatul kombel, paigutades senised tähtsaimad pagunikandjad üsnagi mõttetuisse presidendi abi ameteisse. Mõte on sellisel manöövril juhul, kui ta on otsustanud kuidagi oma ametist taganeda ja proovib asemele panna endale sobivat n-ö asepresidenti. 

 
Muid paljusid erutavaid, osalt ka tõsiseid, teemasid, sekka mõni spinn, on praegu lademes; pole mõtet hakata käiku prognoosima ehk tulemusi ennustama. Küllap telepildis näidatakse, kuidas osa rahutumaid ameeriklasi pärast valimisi tänavatel möllavad ja kahjuks levib see erutus mingil kujul ka meie vastuvõtlikumate kodanike hulka. Ja teemat jätkub vähemalt nädalateks.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar