Translate

neljapäev, 19. august 2021

Ei negatiivne ega positiivne

Ma päriselt ei tea, kuidas siinsed postitused jagunevad, mitu protsenti on päevakajalist ja kui palju liblikatest, milline osa amatöörfilosoofiat, tundehõllandusi, maitseüllatusi jmt. Aga las olla kõike.  

Olgu või tähtpäevajuttu, et kuidas möödub 30 aastat neist päevist, mil kremloidide paremik, kõik need kavalamatest kavalamad ja targemad ja võimukamad kokku tulid, tegid hea plaani N Liidu päästmiseks ja enneolematult lühikese ajaga keerasid kihva kogu Lenini, Stalini, Hruštsovi, Brežnevi ja Andropovi ürituse. Ja kõigi maade proletaarlastel kadus lõplikult tahtmine ühineda. Ja Eesti, Läti ja Leedu ütlesid, et Me läheme nüüd minema. Muidugi sai sellest tunduvalt parem. Ja sel pidulikul päeval ei tahaks mainida, et ilma peast segaste tibladeta oleks veelgi parem. Või sobiks Roosiaias osa kõnest pühendada sellele teemale?  

 

Oh aegu, oh kombeid... või noh mis kombeid, see on midagi olulisemat kui kombed, aga sobivat sõna ei leia, oh tühisust - vb, aidaku mind muistse aja Postimehe ja Edasi  keeletoimetaja Helju Vals keeletoimetajate taevavallast. Ehk pakuks oh aegu, oh sisutust? Kui Soomere rääkis ümmargust juttu, no oli, aga nüüd suudab järgmine kandidaadi kanditaat Karis rääkida täielikku NULLI.

0 sisu. Mis saab, kas palkab nõuandjad ja kõnede k00staja ning peab nõnda seda t0redat ammmetit? 

A mis kasu tõuseb sest' riigile ja rahvale? 

Juba neli-viis päeva on esilehtedel ja tagalehtedel Afganistaan-Afganistaan... Ikka samad kaadrid George Harrisoni välimusega võitlejatest, kes käivad sundimatult ringi kitarr automaadid käes.

Ja ega   
meiegi maga, palju on seletamist, et milline õppetund see täiesti ootamatu ja kiire Talibani võit ja Afganistani riigi kokku kukkumine on.
 
Lisaks noortele on ka soliidsemaid talibani isasid, kes muidugi rahulikul toonil teatavad, et eks nende enesestmõistetav eesmärk on lõpuks islam kogu maailmas. Eks paistab, kas seda rõõmu levitatakse ka väljapoole Türkmenistani, Usbekistani ja Tadžikistani. Tere tulemast 21. sajandisse, fanaatilise ja ekstremistliku islami perioodi, hiljem hakatakse seda nimetama vb "rohepöördeks".
Möödapääsmatu ja kiire pööre.
Need vanemad juhid on pealtnäha üsna rahuliku olemisega, pole vist palju mööda mägesid turninud. 
Nagu Demis Russos. 
 
Kui jälle ei suutnud keegi ekspertidest sellist sündmuste käiku ette näha, siis kas ei peaks ekspertide kõrval kasutama mingi muu eriala inimesi, kes suudaksid suuri ja kiireid muutusi ette näha ja prognoosiksid sündmuste käiku lähtudes mingitest muudest märkidest kui eksperdid.  Mida see sõna ekspert nüüd õigupoolest tähendab?
 "Milliseid järeldusi me USA kaotusest teeme" jne arvamusartiklid ilmuvad
Ühesõnaga - Hiinajamoskooviapropagandapunktidruulivad. Igatsen taga seda imelist asja, mida nimetatakse tagantjärel tarkuseks. Aga ei paista kusagilt. 
Karzai valitses Afganistani 2002-2014 ja seejärel seitse aastat valitses seal Ghani ja neil oli kogu tugi ja vägi ja abi... aga kui nad ei suutnud riiki ehitada, siis lõpuks on USA president süüdi. See on Afganistan, mitte Arizona. Seal on Hindu Kush, mitte Suur Kanjon. Ja tõsimeeli räägime, et USA-d ei tohi usaldada ja ei saa loota jne. Mis haiguse tüsistusena  mõtlemise võime nende arvamusartiklite esitajatel ära kadunud on?  
 
Kuid kui USA on edaspidigi kõiges süüdi, siis võime rahumeeli senisel moel oma riiki edasi juhtida ja Kaljulaidi tagasi valida või asendada Karisega, kelle valimine TÜ rektorikski oli piinlik. Eks mõni muuseumi direktor on praegugi pädevam kui hr Karis (või pr Karis, kellelt hr Karis oma vajalikud teadmised ja oskused muuseumi juhtimiseks omandanuvat). Alar Karis ütleb, et Eesti tulevikule on oluline tark ja haritud rahvas, muidugi, aga ise sümboliseerib seda, et teadmistepõhine tähendab meil, et oluline on, keda sa tead, kompetents ei vii inimest kuhugi, tuleb osata õigeid suhteid luua ja hoida. Isegi naljatada sel teemal on piinlik ja hale. Aga perekonnal on  head suhted reformiparteiga, on nendega ju Tartus maid ja maju jagatud, Hanson pinginaaber, Jänes sõbrants, Rotary, viskisõbrad jne jmt. 
President valmis. Pole vaja USA-st määrata ega Brüsselist saata, kui siis kremlist, eksole. 
 
Nojah, 21. sajand ja ju paljugi varem võimatut saab tegelikkuseks. 
 
Aga sel pidulikul päeval, 
mu daamid ja härrad, 
unustagem kõik hädad ja nautigem PIXIES't (kes samuti andis oma panuse, et saavutataks võit kommunistide ja okupantide üle. Kuidas nii? - selle üle, hea lugeja, mõtle ise).
 


 

 

 


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar