Translate

pühapäev, 2. juuni 2024

Hommik kultuuripealinnas 2. juuni 2024

 Minu arvuti väidab ilma kohta, et 

aga tegelikult - pilvitu taevas, põõsa peal säravad kerges tuules liikuvad ämblikuvõrgud, puude okstelt langeb veel eilse vihma piisku ja linnud laulavad oma iidseid loitse. 

Eilne äike ja vihm olid absoluutselt oodatud ja avasüli tervitatud. Sai toad korralikult tuulutatud ja vaim muutus ka kergemaks. Juhuslikult oli samal ajal plaanis vaadata filmi Kurbuse kolmnurk (Triangle of Sadness), midagi lausa peenekoelist seal ma ei märganud, aga naljakas oli küll ja vaheldusrikas ehk huvitav, ehkki mitmed stseenid ja motiivid on väga tuttavad ja erinevate autorite poolt varem kasutatud. Aga nii tapidigi olema ja taaskasutus on kinokunstis ka popp. 

Filmitööstus mulle muret ei valmista. Hoopis teine lugu on sellega, et kaugemalt sõbrad ja tuttavad plaanivad Tartusse tulla ja mitte ainult, et külla, vaid ka sellel põhjusel, et huvitav on ja tahaks vaadata, et mis siin Euroopa kultuuripealinna raames  toimub. Raisk. Ma ei taha pettuvaid inimesi näha. Tartu on olnud mingid viimased perioodid, mille kogupikkust ma ei oska pakkuda, provints. Mingil ajal õnnelik ja tore provints, mingil ajal natuke kurb provints. Loen praegu laisal ja aeglasel kombel S. von Vegesacki Jaschka ja Janne, sealt saab ka mingi pildi 100 aastat tagasi lehvinud vaimust. 

Ma saan aru küll, et toimuvad mõned niššiüritused, mis on alati toimunud ja mõni asutus said natuke rohkem raha ja Tallinnast toodi kogunisti estraadiartistid raekoja platsile ja seepeale tulid ümbruskonna valdadestki inimesed seda vaatama, ja Emajõe ujulas oli väga tore arvamusfestival saunadega (nüüd läheb juba raskeks, raisk, see on megaonu heino), no ühesõnaga - üritusi on, kuhu kõik korraldajad koos sõprade ja linnavalitsuse liikmetega peavad kokku tulema, et luua mulje, et rahvast ikka natuke oli.  

Noh, mis toimub, on arusaadav. Suurejooneline näituseprojekt Peedist pesumasin, väga tore, enam onuheinolikum ei saaks ollagi. Vooremäel on täna veel võimalik osaleda festivalil Kaera-Jaan, hhhmm.

Kaugemalt sõbrad ja tuttavad on enamuses ajaloohuvilised ja mu elu oleks üsna lihtne olnud, kui just nüüd ei oleks kellelegi tulnud pähe mõte, võtta Linnamuuseumis püsiekspositsioon maha. Tartu ajalugu, milleks? Eksole... Kõik ju teavad, et Tartu asutas Andrus Ansip koos Neinar Seliga ja Jänes aitas ka. Enne seda oli selle koha peal lennuväli, aga praegu on see ümber ehitatud ERM-iks ja seal on Eesti Ralli keskus, start ja finiš.

Kas Tartu on veel provints? Vist on ikkagi juba kolgas. Kas selle eredal kujul esile toomiseks oligi vaja kultuurpealinna tiitlit?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar