Translate

laupäev, 31. august 2024

Optimeeritud post ehk postitus

Nüüd jõudis tume pilv minu kohale ja ehk hakkab sadama. Käisin siin-seal ja Emajõe ääres, juba hommikul oli üsna palav, inimesed tundusid ilma ja olemist nautivat, keegi sportis,


keegi jalutas, mõned jõid kohvi ja sõid kooki. (Üks lause hiljem ikka veel lihtsalt pilves, puudub vihm.)

Eelmise nädala reedel sadas päeval pisut vihma, aga muudel päevadel on ilm olnud väga suvine. Sestap' oli eile natuke kahju vaadata lapsi, kes lilledega koolimajade poole vudisid. Oleks siiski võinud kuni esmaspäevani hõlpu anda.

Tol vihmaga reedel kõndisin väga asjalikult linnas, oli vaja kolleegidega kokku saada ja mõned asjad üle vaadata. Seega jäin ka korraks vihma kätte ja kujunes nii, nagu kunagi hipparid armastasid ütelda, et "vihm peseb juuksed ja tuul kuivatab". Korraks jäin ühes kangialuses ka ootama, et suurem valing vaibuks ja meel oli ikka seal kusagil biitnikute, lõnguste ja hipparite lainel ja tuli meelde, et "ma iga päev käin linnas, kui polekski mul kodu, seal sõpradega koos möödub lõbusalt mul aeg, kui sajab veidi vihma, ma seisan räästa all, käed taskutes mul mõlemad on sügaval" jne. Kui nüüd keegi väidab, et need pole õiged sõnad, siis palun ärge tulge Jääääre poolt lauldud versiooni pakkuma. Ja ma tean veel ühte või kahte sama laulu erinevate sõnadega versiooni. Kui ühte laulupõhja rahvas hakkab laulma, siis muidugi tekib ka rohkemaid/lihtsamaid loriversioone ja umbmäärasemaid variatsioone.  

Näteks aerutad ja mõttes mõmised 

rütmiks mõnda laulukest 

ja jõgi tundub kohe lühem 

ja vool vaiksem.


Niipalju siis pilvedest ja männiokastest. Millest võib kirjutada terve raamatu. Kummastki ühe.

(Väljas mittevahelduv pilvisus ja vihmatus. Avuti lubab Heavy rain soon.)

Järgnevalt midagi proosalisemat ja elulähedast. Igal alal ministrile Ligile anti klotsid kätte ja nüüd ta siis mängib maksudega. 

Ligi ei oska muidugi ilusasti mängida, loobib klotse ja tahab, et ikka valusamalt tabaks. Kõlavate ähvarduste kajas ja igaks juhuks, hakkavad tuhanded, kellel selleks võimalus on, makse optimeerima. Teised samas optimeerivad tarbimist. Käisin Tartu turul, tervelt üks rida oli müüjatest tühi, mujal oli ka hõredalt, ostjaid oli vähe. Läksin turuhoonesse ja pilt oli sarnane. Vaata siis, kuidas maksude tõusud käegakatsutavalt majandust ei edenda. Kes oleks võinud seda arvata?!  Ja kas keegi arvab, et riik kärbib oma kulutusi kuidagi teisiti, kui toetusi vähendades ja kõige laiemalt ühiskonda mõjutavaid kulusid külmutades? (Naer saalis.)

Põhiliselt on kogu pull järjepidevuses. Oskus valitseda ja juhtida. Millal ja kust see omandati? Ikka sealt, kus olid partei ja bürokraatia ja nomenklatuur. Nüüd on see taas sündinud, järjepidevus ei ole katkenud. Ajal, mil tipp-poliitikud lausa pidevalt ja avalikult kuulutasid, et Brüsselist saame raha samal moel, nagu eelnevalt saime Moskvast, laoti tugev vundament sellele ebatõhusa riigiaparaadiga süsteemile. Ja nüüd ei kuule poliitikutelt peale demagoogia enam suurt midagi. Muidugi on see  mitmeparteisüsteemis muutunud pluralistlikumaks kui oli konservatiivse hilisstalinismi aegadel, aga olemuselt pole mingit vahet, kui sõnu kasutatakse selleks, et tegelikkust moonutada või varjata. Suured targad kuulutavad, et enamasti probleem on puudulikus kommunikatsioonis. Mõhõhh. Jajaa. 

PR-iga tripperit ei ravi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar